Duwtje in de rug voor de starter op de woningmarkt

Als starter wordt het er niet gemakkelijker op om tot de huidige woningmarkt toe te treden.
Toch zijn er diverse mogelijkheden die de starter een duwtje in de rug kunnen geven om toch die droomwoning te kunnen kopen.
Hieronder een aantal opties voor de starter en in bepaalde situaties ook voor de doorstromers:


Mogelijkheden met behulp van ouders:

Meetekenen op de hypotheekakte door de ouders
In bepaalde situaties kunnen de ouders meetekenen op de hypotheekakte. Hierdoor kan de starter meer lenen waardoor die droomwoning toch bereikbaar wordt.
Schenking door de ouders:
De ouders mogen in 2023 eenmalig € 28.947 schenken. Dit bedrag mag besteed te worden aan de aankoop of verbouw van de woning. Ook kan dit bedrag eventueel afgelost worden op de huidige hypotheek.
De ouders mogen in 2023 jaarlijks € 6.035 per kind schenken. Dit bedrag is ter vrije besteding.
Familielening:
Dit houdt in dat de ouders een lening verstrekken aan het kind. Het kind betaalt rente en aflossing aan de ouders. Indien dit op een juiste manier gebeurt dan mag de rente zelfs fiscaal afgetrokken worden.


Lening via de overheid:

Een starter mag gebruik maken van de starterslening. In eerste instantie wordt bepaald wat de betreffende starter op zijn/haar inkomen maximaal verantwoord mag lenen. Het eventuele tekort kan aangevuld worden door het aanvragen van een starterslening.
Tevens kan er gebruikt worden gemaakt van de verduurzaamheidsleningen die de overheid aanbiedt.


Flexibele arbeidscontracten:

In de meeste gevallen zullen de banken een vast contract eisen. Mocht er sprake zijn van een flexibel contract dan zal het inkomen over de laatste 3 jaar worden gemiddeld. Meestal is dit inkomen lager en is de benodigde financiering niet haalbaar. In bepaalde situaties kan er gebruik gemaakt worden van een perspectiefverklaring of arbeidsmarktscan. Hiermee kan een toekomstig (hoger) inkomen bepaald worden, waardoor de betreffende financiering toch haalbaar is.
Infomeer gerust naar de voorwaarden van bovengenoemde opties.


We zoeken het graag voor je uit!