#27 | 26 februari 2021 | Stijgende WOZ-waarde

Stijgende WOZ-waarde? Hét moment om je huidige hypotheek opnieuw te bekijken.

Doordat de verkoopopbrengsten van woningen de afgelopen jaren flink zijn gestegen, zal ook de WOZ-waarde voor vrijwel iedereen hoger uitvallen. Hierdoor kom je mogelijk in aanmerking voor een lagere hypotheekrente.

Binnenkort ontvangen alle woningeigenaren de nieuwe aanslag van de gemeentelijke belastingen. In Limburg wordt dit uitgevoerd door het BsGW. Op deze aanslag staat jouw nieuwe WOZ-waarde.
Ben je niet van plan om iets te wijzigen aan je hypotheek? En heb je ook geen verbouw- of verhuisplannen? Dan kan het toch raadzaam zijn om je hypotheek onder de loep te nemen. Samen kunnen we uitzoeken of je in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente doordat de waarde van je woning is gestegen.


Hoe zit dat?

Hypotheekverstrekkers bepalen de hoogte van de rente onder andere op basis van de waarde van jouw woning. Hoe meer je leent ten opzicht van die waarde, hoe hoger de rente. De bank vindt een hogere lening een groter risico en om dit risico te compenseren wordt jouw rente verhoogd. Dit noemen ze ook wel een risico-opslag.
Mogelijk kan jouw risico-opslag (deels) komen te vervallen, omdat jouw woning nu dus meer waard is geworden. Bij het verlagen van de rente gaat jouw maandbedrag ook naar beneden. Je hebt misschien 10 jaar geleden de woning gekocht en sindsdien is er veel veranderd in de woningmarkt. Maar ook als je pas een paar jaar geleden een nieuwe hypotheek hebt gesloten kan het zinvol zijn om hier naar te kijken. Want de woningwaardes zijn de afgelopen jaren hard gestegen.

Wat kan ik doen?

Neem contact met ons op. Wij kijken vrijblijvend met jou of je in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente. We onderzoeken of jouw hypotheekrente een risico-opslag heeft, en of jouw hypotheekverstrekker meewerkt aan het laten vervallen van de rente-opslag op basis van de WOZ-waarde.

Andere vragen?

Mogelijk heb je andere vragen ten opzicht van de huidige hypotheek. Wil je verbouwen, verhuizen of geld opnemen om van te leven? Graag helpen we je verder. We brengen in kaart wat de mogelijkheden zijn en wat het gaat kosten. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt!